ADSL är en förkortning av namnet Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL är en teknik som kommer att erbjuda snabbare anslutningshastigheter än den traditionella Internet via uppringda telefonlinjer kan erbjuda. ADSL är den teknik som driver många Internetanslutningar över hela världen. Även om den nya fibertekniken möjliggör snabbare anslutning till Internet är ADSL fortfarande ett populärt val på grund av sin flexibilitet. Fiber är ansluten till fler block eller flerbostadshus, men ADSL tillåter den enskilda kunden att själva bestämma eftersom tekniken använder befintliga metallkablar i hemmet eller affärslokaler.

När man tittar tillbaka på historien om internet är det svårt att förstå varför det blev populärt innan mobilt bredband lanserades med modem och routrar som gav det helt nya möjligheter och hastigheter. Plötsligt var de små blinkande plastlådorna i varje hem och kontor. Men hur är det med ADSL: s framtid?

När internet hade sitt genombrott bland massorna någonstans i mitten av 90-talet kunde hushållen ansluta till webben med kallade modem. Dessa modem blockerade hela telefonlinjer kapacitet och funktionshindrade telefonsamtal medan du surfar. Dessutom kom trafiken aldrig upp i några anmärkningsvärda hastigheter, även om viss utveckling hände med tekniken.

Vad som kom att ersätta de kallade modem var ADSL-tekniken. ADSL använder dock telefonlinjerna för trafik, men gör det med så hög frekvens att det finns gott om kapacitet kvar för telefonsamtal. Ett ADSL-modem kan leverera mycket högre hastigheter som föregångaren.

ADSL använder en högre frekvens av de linjer som fast telefoni ADSL är en utveckling av sin föregångare Moderna ADSL-lösningar kan leverera mycket snabbare hastigheter jämfört med de kallade modem Bokstaven A i ADSL står för Asymmetric” bredband teknik producerades för att skicka video på begäran via telefoninätet Majoriteten av bredbandsanslutningar använder idag ADSL-teknik, men konkurrerar mer och mer med fiberoptik En anslutning max hastighet beror på avståndet till närmaste switching office